Skinn och läder

Skinn och läder har varit viktiga naturmaterial för mänskligheten sedan urminnes tider och finns även idag överallt omkring oss – bland annat i kläder, skor, väskor och inredning. Här får du lära dig att själv skapa hållbara och vackra klädesplagg och vardagsföremål av miljömedvetet framställda skinn. Vi jobbar enbart i naturgarvade material. Vi inspireras av äldre tiders hantverk och skapar för framtiden!

Kursens mål

Kursen vänder sig till dig som vill utveckla dina kunskaper om att sy och formge i skinn och läder av olika kvaliteter, till exempel lammskinn, renskinn och nöthud. Kursen börjar med sömnad av enklare föremål och går vidare med sömnad, formgivning och inprovning av plagg. Mot slutet av kursen fokuserar vi på skosömnad, både av samtida och historiska skor. Fokus ligger på handsömnad men vi syr även på maskin, och går igenom olika typer av sömnadstekniker för respektive material och ändamål. Du får lära dig grundläggande mönsterkonstruktion och tillskärning, samt att formge, skapa och dekorera klädesplagg, enkla skomodeller och nyttoföremål.

Under kursen får du även prova på att tillverka en lammfäll och avhårat renskinn med hjälp av naturliga garvämnen, och får kännedom om kvalitéer och miljötänk i garvningsprocessen.

Denna kurs kan gås som en separat kurs eller i anslutning till vårens garvningskurs.

Kursens innehåll

  • materialkunskap om olika typer av skinn, päls och läder
  • sömnad i skinn, päls och läder
  • att konstruera och justera mönster
  • tillskärning av skinn, päls och läder
  • skosömnad
  • dekorationstekniker
  • prova på garvning och beredning
  • återbruk och miljötänk

Ansökan gör du här

Skinn och läder

Vem kan söka?: Kursen är öppen för alla. Inga krav på förkunskaper.

Vill du veta mer? Marie Hjelm, kursassistent Telefon: 0680-166 70

Kurslängd: 1 termin

Kursstart: 2018-08-27

Sista ansökningsdag: Ansökan kan göras när som helst under året. En första antagning görs 15 maj, därefter löpande antagning i mån av plats.

Internat: För frågor gällande boende kontakta: Christina Sjöberg, telefon: 0680-166 67 eller 070-201 16 89

Välj den utbildning du söker

Välj omfattning

Dina personuppgifter

Förnamn:

Efternamn:

Ditt personnummer:

Din e-post:

Ditt telefonnummer*:

Bostadsadress:

Postadress:

Närmast anhörig* (namn samt telefonnummer):

Tidigare utbildning

Två referenter ska alltid anges. Det är personer som känner dig, exempelvis lärare, arbetsledare, idrottsledare eller någon från en förening du är aktiv i. Som referent får du inte ange släktingar eller vänner.

Namn, titel och telefonnummer (dagtid):

Namn, titel och telefonnummer (dagtid):

Internat
Väljer du att bo på vårt internat får du uppleva mycket mer än dagens lektioner och dela din vardag med människor som i många fall blir vänner för livet.

Speciella önskemål (till exempel vegetarisk kost)

Bilagor

Komplettera din ansökan genom att skicka in personbevis samt skriftlig motivering till varför du skall gå kursen. Gäller din ansökan Allmän linje skall även senaste skolbetyg bifogas.Jag har tagit del av och tänker följa skolans drogpolicy och ordningsregler. Min ansökan innehåller korrekta uppgifter. (Ansökan skickas inte vidare om du inte kryssat i rutan nedan)