Didarchtik – didaktik och arkeologi

by Susanne Swedjemark, 21 september, 2012

Bilden är från träffen på Bäckedal, deltagarna tävlar i konsten att göra upp eld.

 Under åren 2010-2012 har Bäckedals folkhögskola deltagit i ett EU-projekt (Grundtvig Partnerskap) med namnet Didarchtik (namnet är en kombination av orden didaktik och archeology). Projektet har gått ut på att människor knutna till arkeologiska friluftsmuseer skulle träffas och lära sig mer om hur man kan presentera arkeologi och forntida tekniker på ett pedagogiskt och bra sätt, framför allt för vuxna.

Förutom oss från Sverige – både lärare och kursdeltagare på Bäckedal – så har det varit deltagare från sex arkeologiska friluftsmuseer i Tyskland, Spanien, England och Italien och från ett nationellt nätverk för arkeologiska experiment och undervisning i Nederländerna. Bakom Didarchtik står EXARC, en internationell sammanslutning med ca 68 medlemmar i 20 länder.

Det har varit spännande att åka till dessa platser, Europa är en mångfald av språk, mat, traditioner och arkeologiska fynd. Vi har fått många personliga kontakter genom dessa möten och det har varit värdefullt för oss på vår folkhögskola.

De som deltagit är:
Archäologisches Zentrum Hitzacker (Tyskland)
ArcheoParc im Schnalstal (Italien)
Bachritterburg Kanzach im ArchäoPark Federsee (Tyskland)
Butser Ancient Farm (England)
Ciutadella Ibèrica de Calafell (Katalonien, Spanien)
Parco Archeologico Didattico del Livelet (Italien)
VAEE (Nederländerna)
EXARC

(Så småningom kommer det att finnas rapporter från de olika träffarna här.)

[[wysiwyg_imageupload:21:]]