Mars månad – då och nu

by Susanne Swedjemark, 20 mars, 2012

På bilden: Lotta Rahme har lyckats göra upp eld./ Ur Teknisk tidskrift  Ny teknik, nr 30, 29 juli 1982

Den allra första kursen i forntida teknologi gick av stapeln vårterminen 1982 – för trettio år sedan. Vad hände egentligen på den kursen? Det finns dagboksanteckningar bevarade och här nedan är några utdrag från mars månad. Du som var med på den här kursen eller har gått, eller går, någon kurs sedan dess – vad du gjorde i mars månad? Skriv gärna en kommentar och berätta!

"Måndag 1/3
Plusgrader, snö och blött ute.
Smeden Herman som skulle låna oss ett städ var inte hemma! Vi började efter lunch med att Thomas berättade vad vi skulle kunna göra i smedjan. Eldstål, kniv, skrapa, pilspets och froe (?) var de olika alternativen.
Filmtittning sen. 'Så levde man förr' var en mycket solig och summarisk film […] Vi fick ett papir av Rolf O. om grupparbetsplanering, genomförande och redovisning. Usch, så ordentligt! Kanske är han en pappersgubbe istället…? Jaha, så stack smidesgruppen till den lånta smedjan. Vi var Thomas, Sigge, Rolf Lj., Iben, Christer, Rolf O:s kompis och jag. Var det inte en till? Jo, Bosse Hälsing för 17! Glada i hågen äntrade vi kåken. Och fjuttade på! Och blev rökta eller snarare kolade. Lite rök i skorstenen och mycket i smedjan. […]" (Eva Springe)

"Torsdag 4/3:
Vi väver på vår stående vävstol och försöker lösa problemet med att hålla ut väven. En vävspännare går bra men den var något för bred. Det verkar fungera bra med trådar som dras igenom väven och knyts fast i sidostolparna. Lotta och Lena B kardade ull och började tova […]" (Lena P)

"Måndag 8/3:
Vi som var kvar över helgen ägnade oss åt bl. a. polskedans och smide. Som polskedansare rönte varken jag, Rolf L eller Lena B någon större framgång, tror dock att smidet gick något bättre.
Då alla återsamlats efter lunch började vi att planera för utevistelsen. […]

Tisdag 9/3:
Upp till frukost, 18 grader kallt och solsken. Kom iväg vid 8.30 men fick lov att gå två vänder för att få med allt. Under dagen restes tipin åt oss indianer, kåtan åt samerna och ett perfekt vindskydd åt det kvinnodominerade nybyggarlägret. Tjejerna njöt i fulla drag av att få lösa sina problem utan inblandning. (Även vi indian tjejer smög ner och högg lite ved i nybyggarlägret för att få hantera yxan ostört) Granris till bäddar samlades ihop och så småningom fick vi lite mat i oss. Älgkött och böner i indianlägret. På kvällen samling i tipin, vi bjöd på örtte och sagoläsning.[…]" (Lotta)

"Tisdag 16/3:
Denna dag började med att en del läste flitigt sina anteckningar. Visst ja. Varför går du på kursen? Det var idag Gudrun Granåsen skulle komma och göra ett radioprogram. Nåja. Vi fortsatte med ullbearbetning och stämningen var snart på topp igen. […]" (Britt)

"Onsdag 24/3:
Dagen ägnades åt att göra upp eld utan tändstickor. Vi hade förberett oss – samlat material, gjort i ordning redskapen och kokat fnöske. Innan äventyret startade (Bosse hade tjyvstartat natten innan) berättade Tomas om olika elduppgörningsmetoder. Vi hade provat på två metoder – eldborren och eldstål + flinta. Eldborren lockade de flesta. Bågsträngar spändes, armar drog fram och tillbaka, envist, utnyttjande de sista krafterna för att framkalla den efterlängtade röken………glöd på fnösket och sen blåsa, blåsa………..måtte bara eldbollen tändas!

Materialen är viktiga, koordinationen viktigare och tron, viljan viktigast eller…….[…]" (Ellinor)

Var du med på den här kursen? Känner du igen dig? Eller har du gått en kurs under de trettio år som förflutit – eller kanske går du en kurs här just nu? Vad hände i mars? Vad händer nu?

Kommentera gärna här nedan!