Kursdeltagare berättar om Textil & kläder

by Susanne Swedjemark, 28 juni, 2011

Här är några berättelser om kursen Textil & kläder. 

Så här tycker jag om mitt år på Bäckedal. Textil & kläder 2010-2011:
Efter gymnasiet var jag ganska skoltrött så jag sökte textilkursen för att få göra något roligt ett år. Jag hade hört lite om skolan innan genom en kompis men jag visste inte riktigt vad jag skulle vänta mig. Det visade sig vara det bästa jag gjort! Jag har fått utveckla min hobby och lära mig så mycket nytt som jag inte ens trodde jag skulle vara intresserad av. Jag har träffat många nya vänner, vi alla är ganska olika men vi delar alla samma intressen. Att bo på internat har också varit en ny upplevelse men det är väldigt positivt för gemenskapen och skolarbetet. Jag trivdes så pass bra att jag sökte till ett år till!
Emmelie Bruhn 

 

Om att gå kursen Textil & kläder 2010-2011
Det här är en väldigt bra linje med ett brett utbud av grundkunskaper som presenteras på ett lättillgängligt sätt. Det finns väldigt många möjligheter i hur man tar till sig kunskaperna. Oftast är det enkla teoretiska genomgångar och efter det är det praktiskt arbete där man kan utveckla det man vill. Det passar bra för man är ju olika – en del lär sig på teoretiska genomgångar och andra genom att jobba praktiskt.

Jag har tidigare gått Hantverksprogrammet med inriktning mode och design på gymnasiet. Här på Bäckedals textillinje är det ett helt annat sätt att lära sig och helt andra kunskaper. På gymnasiet fanns det betygspress, folkhögskola känns mer humant för det är liksom ”frihet under ansvar”. Ibland kan det kännas lite slappt utan deadline, men har man frihet har man ju också ansvar.

Förut har jag mest sytt moderna plagg och hållit på mycket med mönsterkonstruktion, men också med historiskt inspirerade dräkter. Det som var viktigt för mig här var vävningen – det har jag inte hållit på med innan. Kulturhistoria tycker jag också har varit mycket intressant, man kan lära sig mycket om nutiden genom att titta på det förflutna.

I framtiden hoppas jag på att kunna få möjlighet att förmedla mina kunskaper och erfarenheter till andra, kanske som lärare på folkhögskola.
Isabel Haraldsson

 Mitt år på Bäckedal
 Att få skapa med händerna och göra själv har alltid varit viktigt för mig och det är bland det mest tillfredsställande som finns. Här på Bäckedal har jag fått göra precis det. Jag har fått djupdyka ner i det traditionella textila hantverket och vara med i alla stegen. Från att skörda linet och hampan på hösten, klippa får, spinna, tova, trycka, växtfärga, till att precis ha vävt sista metern tyg med egen spunnet garn, och sått lin på åkern igen, för nästa kurs räkning. Cirkeln har slutits, samtidigt som något både har avslutats och något börjat. Tiden på Bäckedal är slut, för den här gången…

Det som börjat, är livet med alla nya kunskaper, möjligheter och kontakter. Jag kommer ta med mig så mycket härifrån. Jag kan nu bland annat skapa tyg, kläder och garn, vilket bidrar till att minska min konsumtion, något som jag tycker är viktigt. Produktionsstegen behöver inte längre räknas till bomullsfälten på andra sidan jorden. Jag är nu också säker på att jag ska odla lin och hampa och ha får, i framtiden.

Att ha tillbringat nästan ett år med likasinnade människor, som alla delar samma intresse för det traditionella hantverket och bevarandet av det, har varit så otroligt berikande. Lärarnas engagemang och entusiasm är också något som gör Bäckedal speciellt.

Tiden på Bäckedal är redan djupt rotad i mig. 
Cecilia Thorin